Toszkána

TOSZKÁNÁRÓL RÖVIDEN


Toszkána Olaszország szívében helyezkedik el. Tartományi székhelye Firenze, a világ egyik leglátogatottabb túrista célpontja, mely kb. 300 km-re fekszik a fővárostól, Rómától. Közel 23 ezer km2 kiterjedésű, 3 milliós lakossággal. Legnagyobb városai – és egyben közigazgatási székhelyei: Firenze, Livorno, Prato, Pisa, Arezzo, Pistoia, Lucca, Grosseto, Massa, és Siena.

Toszkána világhíre elsősorban művészeti kincseinek köszönhető, de meseszép dombvidékének és természeti értékeinek is. Keletről az Appenninek magas hegysége határolja, területe nagyrészt mégis dombság és síkság, melyet még a festőien szép Ápuai Alpok márványfehér csúcsai tesznek változatossá. Leghosszabb folyója az Arno, Firenzét és Pisát is kettészeli. Ma már alvó vulkánja, a Monte Amiata tufával borította be évezredekkel ezelőtt a dél-toszkán vidéket, amelyet az őslakos etruszkok mesteri módon munkáltak meg. Toszkána változatos tengerpartja – Északon a Ligúr-, Délen a Tirrén-tengeren – közel 320 km hosszú.  Terjedelmes szigetcsoportjának legnagyobb tagja Elba.
Városainak művészeti öröksége a világon egyedülálló, ugyanakkor híres gasztronómiai- és borvidék, a Brunello és a Sassicaia hazája, egyben termál nagyhatalom is.  Siena, Firenze, Volterra, vagy éppen Montepulciano a középkori toronyházak, a reneszánsz paloták és az etruszk nekropoliszok “élő” múzeumai, ahol a tipikus olasz nyüzsgésben telnek  a XXI. század hétköznapjai. Nem kell tehát meglepődni a toszkánok azon meggyőződésén, hogy szűk hazájukban mindenük megvan, ami a boldogsághoz kell, sokan pont ezzel magyarázzák a statisztikák által is bizonyított hosszú élet titkát Toszkánában.

A turisztika következésképp a toszkán gazdaság vezető ágazata.  De a mai napig fontos – és híres – a márványbányászat Carrarában, valamint a bőr- és textilipar Prato, Pistoia, Lucca és Firenze városaiban. A mezőgazdaság és élelmiszeripar szintén nagyon jelentős, melynek címeres képviselői a kiváló minőségű, extraszűz olívaolaj, a Chianti vidék-, Montalcino- és Bolgheri kitűnő borai, Pienza híres Pecorino sajtja, a meseszép Maremma-síkság gabonaféléi és a Tirrén-tenger gyümölcsei, halai.

TOSZKÁN SZIGETVILÁG – ELBA
A legenda szerint amikor Vénusz kikelt a tengerből, a nyakláncáról lepergett hét gyöngyszem, ebből lett a hét toszkán sziget: Elba, Giglio, Capraia, Giannutri, Pianosa, Montecristo, Gorgona. A toszkán szigetcsoportot – amely kiterjedését tekintve a Mediterránum legnagyobb védett tengeri övezete – a 7 nagyobb szigeten kívül közel 40 apró sziget is alkotja.

ELBA
A Toszkán Szigetvilág – ma egész területén nemzeti park – legnagyobbika, és ennek köszönhetően természetesen leghíresebbike. Az olasz félszigettől mindössze 10 km távolságra emelkedik ki a Tirrén-tengerből. Kerülete 147 km, melyen hosszan elterülő homokos strandok, mesés kis öblök és vad sziklapartok váltják egymást. A szigetnek van egy kis repülőtere, mely összeköti az anyaországgal, és néhány európai nagyvárossal, így sokan – főleg Pisából és Firenzéből – iderepülnek akár egy weekend kedvéért is. A túristaforgalmat és a tömegközlekedést elsősorban mégis a hajótársaságok szolgálják ki. Piombino kikötőjéből közel egy órás hajóúttal érhető el a sziget, minden nap sűrűn indulnak szárnyas- és komphajók is.

Felesleges mondani, a szigeten halat kell enni! Bár ez egész Toszkánára igaz, de itt főleg biztosak lehetünk benne, hogy a magukra valamit is adó éttermek a helyi tenger gyümölcseit szolgálják fel. Nyugodtan bízzuk magunkat a vendéglátóinkra, ha a halak nevét nem is ismerjük, mindent érdemes kipróbálni! Az elbaiak leginkább arra büszkék, ahogy a polipot (polpo vagy polipo) és a langusztát (aragosta) készítik, ezeknek a nagymesterei. A zöldségek közül a hüvelyeseket készítik nagyon sok variációban, míg az elbai tradícionális desszertek alapja a helyi gesztenye és méz. Érdemes megkóstolni az elbai limoncino- és arancino (citrom- és narancs-) likőröket, na és persze a helyi borokat: az Elba bianco-t és a Procanico-t (fehérek) és az Elba Rosso-t, a Sangioveto-t és az Aleatico dell’Elba-t!

LEAVE A COMMENT