Nyári utazások 2021

Hova érdemes utazni?

1. Nyári utazások 2021

Mindenkinek van egy bakancslistás útja, ahova szívesen elutazna. Ha valamire megtanított minket 2020, az az, hogy nem érdemes halogatni a tervek megvalósítását. Minden utazó azt reméli, hogy 2021-ben újra kinyit a világ, addig pedig érdemes tervezgetni, új célokat kitűzni, a legjobb lehetőségeket feltérképezni mert ez kapaszkodót jelenthet a mostani, lelassult időszakban is. A szakemberek szerint valószínűleg a felelősebb, fenntarthatóbb, természetközelibb, türelmesebb utazásé a jövő, és bár még sok a bizonytalanság, egy valamiben biztosak lehetünk: a szép tájak megvárnak, új felfedezni való még a sokat látott utazók számára is bőven akadály valamiben biztosak lehetünk: a szép tájak megvárnak, új felfedezni való még a sokat látott utazók számára is bőven akad.

  • KIUTAZÁS – Egyre több ország jelenti be, hogy belépéskor elfogadja az OLTOTTSÁGI igazolást vagy a VÉDETTSÉGI igazolványt a PCR-teszt helyett. Jelenleg Görögország, Bulgária és Dél-Ciprus fogadja el az oltottságot, Törökország pedig a védettségi igazolványt. Nagyon fontos, hogy az oltottsági nem egyenlő a védettségi igazolvánnyal! Részletek országonként lentebb.
  • HAZAÉRKEZÉS – Mostantól mentesül mindenki hazaérkezéskor a 10 nap karantén alól, aki VÉDETTSÉGI igazolvánnyal rendelkezik – a 203/2021 (IV.29) Korm. rendelet alapján már életbe is lépett ez a szabály! Ez az ÖSSZES ORSZÁGBÓL való hazatérésre érvényes, – tehát nem csak EU-n belüli utazásra, és nem csak azokra az országokra, amellyel kölcsönösen elfogadja Magyarország a védettségi igazolványokat. 

Bízunk benne, hogy minden szabály még tovább fog lazulni, és a lehető legszabadabban utazhatunk újra! Ettől függetlenül bizonyos korlátozások életben maradhatnak. Minden esetben a megrendelő felelőssége és kötelessége mérlegelni a körülményeket, amelyek a megrendelés után mind az indulás, mind a hazaérkezés pillanatáig változhatnak. Mindenkit kérünk ezért, hogy alaposan járjon utána a lemondási és módosítási feltételeknek az utazás és a biztosítás tekintetében is. Senkit nem akarunk meggyőzni, hogy foglaljon, de aki szeretné kihasználni a mostani akciókat, annak örömmel segítünk. Mi egészen biztosan nagyon vágyunk már arra, hogy újra lássuk a világot!

Védettségi igazolvánnyal vagy oltási igazolással akkor már teljesen szabad az utazás?

A védettségi igazolvány hazafelé mentesít a karantén alól, kifelé pedig egyre több ország fogadja el ezt vagy az oltási igazolást PCR-teszt helyett.
(1) KIFELÉ – A legtöbb ország feltehetően elfogadhatja majd az oltásság igazolását és/vagy a védettségi igazolványt PCR-teszt helyett – de hogy melyik ország, mikortól és pontosan milyen feltételeket ad meg, az folyamatosan frissül, így Ön mindig tájékozódjon aktuálisan a Konzuli Szolgálat honlapján! A kormányunk nagyon aktívan tárgyal a világ minden országával, hogy kölcsönösen elismerjék egymás védettségi igazolványait. Mi a fenti linkeket mindig frissítjük, de a Konzuli Szolgálat weboldalán találja a hivatalos infókat.
(2) HAZAFELÉ – A világ MINDEN országából hazatérvén, ha van érvényes védettségi igazolványunk, akkor mentesülünk a 10 napos karantén alól. Ez a rendelet már most életbe is lépett. 

Mi a különbség az oltási igazolás és a védettségi igazolvány között?

Az oltottsági igazolás azt mutatja, hogy Ön mikor és milyen oltást kapott. Ez egy fehér papírlap, aminek a tetején ez áll: “Igazolás SARS-COV-2 elleni védőoltásról”. Fontos tudnivaló, hogy az oltottság igazolására nem biztos, hogy alkalmas ez a papír utazáskor, ugyanis ez magyar nyelvű dokumentum – a legtöbb helyen pedig angol nyelven kérik az oltottság igazolását. A mi tippünk, hogy az oltottsági igazolás és a védettségi igazolvány együttesen lesz szükséges azokba az országokba, amelyek oltottság bizonyítását kérik angol nyelven – de erről nem láttunk még konkrétumokat. 

védettségi igazolvány az a QR-kódos, sárga-zöld műanyag kártya, amin ez áll: “Védettségi igazolvány / Immunity Certificate”. Ezt Ön megkapja akkor is (a) ha oltották Önt, és akkor is, (b) ha Ön már átesett a koronavíruson. Ha Önt oltották, akkor a védettségi igazolványon az első oltás ideje szerepel, és nincs rajta lejárat. Ha Ön átesett a koronavíruson, akkor érvényességi idő szerepel az igazolványon. 
Fontos, hogy Ön nagyon alaposan tájékozódjon arról, hogy az adott ország pontosan melyiket és milyen feltételekkel fogadja el kifelé. 
Hazafelé a védettségi igazolvány szükséges, ha Ön el akarja kerülni az itthoni karantént.

Akkor most csak az utazhat, aki be van oltva?

Nem. A védettségi igazolvány és az oltottság igazolása arra jó, hogy megkönnyítse az utazást, de olyan feltehetően nem lesz, hogy csak az utazhat, aki be van oltva. 

Ez nagyon jó hír! Hogyan tudom magam beoltatni?

Első lépésben regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon, majd foglaljon időpontot akár regisztráció nélkül az eeszt.gov.hu oldalon. Ahogy halljuk, most már rengeteg itthon a vakcina, feltehetően gyorsan sorra fog kerülni, – de ezt garantálni nem tudjuk. Lényeges, hogy az oltás fontos egészségügyi, egyéni döntés, amiről minden esetben kérje ki orvosa tanácsát.

A sziget, ahol képtelenség unatkozni


Tenerife az a sziget ami számos gasztronómiai élménnyel is kecsegtet, hiszen a tengeri herkentyűktől a különböző sült húsokon keresztül az isteni helyi érdekességeken és egzotikus gyümölcsökön át, még a vegán étrendet követők is megtalálják számításukat. Így nagyon nem lehet melle nyúlni a szigettel, ha a kulináris élvezeteket szeretnénk pótolni.

Az érdeklődők zöme azért választaná most a szigetet, mert nem akarnak a bolygó másik felére utazni ahhoz, hogy egzotikus helyen legyenek, ugyanakkor aktív nyaralásra vágynak a családdal vagy a barátokkal.

Tenerife a fakultatív programok fellegvára. Aligha találni még egy olyan szigetet, ahol a tengeralattjárózástól az összes vízi sporton keresztül a helikopterezésig mindenfajta kikapcsolódási lehetőség elérhető. A nyaralók megmászhatnak egy 3718 méter magas vulkánt, katamaránozhatnak vadon élő delfineket és bálnákat megfigyelve, de már újra látogatható a világ egyik leggyönyörűbb állatparkja is.

A sziget sok természeti látványossággal is büszkélkedik, ilyen a Teide, a világ harmadik legmagasabb vulkánja, a Masca, az eldugott kalózfalu, amit Tenerife Machu Picchu-jaként is szoktak emlegetni. Tenerifének még ezer arca van, ami több száz túraútvonalon fedezhető fel.

LEAVE A COMMENT