Kuba

Kuba közel 9 ezer kilométerre van Magyarországtól. A karibi térség országa legnagyobb országa némileg nagyobb hazánknál (110 ezer négyzetkilométer). Hosszában az országon belüli maximum távolság 1250 kilométer, széltében keskeny, maximum 100 kilométeres.
Nagy területen sík a domborzat, de vannak jócskán hegyes területek, sőt a legmagasabb pontja majdnem kétezer méteres.
A tengerpart az ország déli részein inkább sziklás, míg a turisták által jobban frekventált északon finom porhomokosak a strandok.
Az ellenséges USA Floridája és Kuba között a legrövidebb távolság csak 145 kilométer. Mexikó 210 kilométerre van, emiatt sok európai turista kombinálja Kuba és Mexikó meglátogatását. Kubának 12 millió lakosa van, azaz a népsűrűség hasonló, mint nálunk.
Időjárás és éghajlat
Kubában nyáron (június-augusztus) olyan meleg van, hogy még a helyiek is szenvednek tőle, főleg, hogy olyankor magas a páratartalom is. Jóllehet a magyarok jellemzően inkább télen látogatják Kubát, a nyár főszezonnak számít, és más országokból sokan utaznak oda. A szállodaárak ilyenkor nagyon magasak, bár van a főszezon felett még egy csúcsszezon, a Karácsony és az Újév tájéka, amikor a legmagasabbak az árak. Július és november között valamint szeptemberben van a legnagyobb valószínűsége a hurrikánnak. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ezekben a hónapokban kockázatos lenne Kubában turistáskodni. A karibi országban jól szervezetten védekeznek e téren, és a ciklonok nem számítanak természeti csapásnak. December és február között kellemes, szép, meleg időjárás van, még ha ez a helyeknek hideg is. A mi telünkből jövet viszont a 25 fokos átlaghőmérséklet csaknem ideális, és az éjszakai 18 fokos átlaghőmérséklettől sem ijed meg a magyar, amikor az otthoni mínuszok vannak.

Igen, itt bizony két különböző pénz van
Az egyik legszokatlanabb dolog talán, hogy az országban 2 hivatalos pénznem van. Az egyik az úgynevezett turista pénz (CUC – convertible peso) ennek az értéke megegyezik a dolláréval, a másik a helyiek pénze (CUP – cuban peso). 1 CUC – 25 CUP. A visszajárónál figyelni kell, hogy jól adjanak vissza és főleg, hogy jó pénznemben.

Kuba és a helyiek
Nem is tudom milyen jelzővel lehet  leginkább Kubát illetni. Egy dolog biztos, ez egy más világ. Nem fogható semmihez. Sétálsz az utcán a romos házak között, a helyiek kint ülnek az utcán, ahol zenét hallgatnak, dominót játszanak, kocsit mosnak, vagy csak nézik az utcán sétáló embereket. Mindenki kedves, érdeklődő és segítőkész. Az éjszaka kellős közepén minden gond nélkül sétálhatsz az utcán, nyakadban az értékes fényképezőgépeddel és semmi sem fog történni veled. Biztos lehetsz benne, hogy rendszeresen meg fognak szólítani az utcán és elkezdenek beszélni hozzád, de ehhez nagyon rövid időn belül hozzá lehet szokni. Megkérdezik honnan jöttél, meddig maradsz, hova mész, tetszik-e Kuba és persze, hogy tudsz-e salsázni.  A nagy érdeklődést leginkább annak köszönheted, hogy bár néhány éve van internet a szigeten, azért ez még mindig gyerekcipőben jár. Csak 1 szolgáltató van és csatlakozni csak köztereken vagy nagyobb szállodákban tudsz.
“Az utcákat járva látni fogják, hogy a kubai nép nagy része mégsem választja a pénzhajhászás stresszel teli életmódját. Rengeteg ember ül napközben is az utcákon, parkokban, tereken, dominóval, rummal és zenével múlatva az időt.  Sok kubai beletörődik a szerény életkörülményekbe, megelégszik azzal, hogy van mit ennie, van ruhája és van fedél a feje fölött. A felhalmozás ebben a rendszerben csak keveseknek sikerül. Igaz, a kapitalista világra oly jellemző stresszel, fáradtsággal és agresszióval sem találkozni olyan szembetűnő módon. A kubainál békésebb és nyugodtabb néppel, kedves utazóink, aligha fognak találkozni a közeljövőben.

LEAVE A COMMENT